IT-nørdens blog

Af Steven Snedker

Publiceret tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.10:00
Opdateret tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.14:23

Spørgsmål: hvad skal spille musik i min stue i 2011-2014?

Hvordan redder jeg bedst mine cd’er ind i fremtiden? er en vejledning i at kopiere sine cd’er over på en iPod Touch, et mediecenter eller lignende. Opskriften er god, men hvordan ser det fornuftige hardware ud? Er en iPod Touch virkelig den bedste musikafspiller til den moderne stue?

wdtvremoteSom jeg ser det, halter iPod Touch noget på fjernbetjeningsfronten.

Fjernbetjeningen
Den gammeldags fjernbetjening er rædsom og langsom.

Man skal spole i musik eller film. I stedet for blot at trække i en skyder.

Enten styrer man rundt i sin musik i blinde. Eller også skal man have en skærm tændt.

En moderne touch mobil gør det ekstremt meget rarere at styre musikafspilningen.

Mobilen
Styrer man musikafspilningen fra mobilen får man pludselig meget foræret.androidremote

En fornuftig maskinpark
Ude i stuen bør man have gode højttalere. De er forholdsvis dumme og skal sjældent opgraderes. Det samme gælder fladskærmen eller projektoren. Bare de kan vise 1920*1080p i god kvalitet, når man sætter et HDMI-kabel i dem, er tingene som de skal være.

Forstærkeren er heller ikke så svær at vælge. Bare den kan æde noget digital lyd via HDMI-kablet og spille det pænt, er denne del også forholdsvis enkel og til at opnå for menneskepenge den dag i dag.

Det sværeste er faktisk at finde en klog medieafspiller, der kan spille alle lyd- og videoformater. Her bør man ikke vælge noget dummere end WD TV Live Hub eller Boxee. En pc er den bedst fremtidssikrede dims – men de er desværre store, dyre, larmer og er svære at sætte op.

Så kort sagt tror jeg at fremtidens drømmestue byder på et klogt, udskifteligt, mobilstyrbart mediecenter. Og så en række smarte mobiler som fjernbetjening (og så den enkelte dumme, der fulgte med).

Men hvad er på markedet lige nu?

Løsninger, der kan købes i dag

  • iPod Touch er forholdsvis populær. Køber man et moderne stereoanlæg med en iPod-dock, kan man opnå at styre musikafspilningen fra både ipod’ens fine skærm og fra stereoanlæggets dumme fjernbetjening. Man kan lagre al sin musik på en af de dyre versioner med 32 eller 64 Gb hukommelse og tage al sin musik med i sommerhuset.
    iPod Touch er desværre ikke så god til at levere Full HD video og det er noget irriterende at den skal hænge fast i anlægget. Fordelen med den lille led-skærm burde være, at man havde den i hånden henne i lænestolen.
  • En Touch-mobil med Android-styresystem. De er forholdsvis billige og fjernbetjeningsprogrammerne (det skal være apps, ikke web-interfaces) bliver bedre år for år. Man kan også proppe et jack-stik i dem og sætte dem til en forstærker – cirka ligesom en iPod Touch.
  • En tablet-pc. Man kan bladre i sin musik på en større skærm og – på andre tidspunkter -  bruge dimsen til avis- og boglæsning. Nogle tablets kan også afspille 720p/1080p-video og musik i topkvalitet via HDMI. De ligner dermed klassiske medieafspillere – de har bare indbygget skærm. Ziio kan købes nu til 1.800 kroner – det samme som en iPod Touch. Den slår ind på den spændende Bluetooth-vej hvor fjernkontrol og selv musikstreaming ikke bruger så meget strøm som wifi. Asus Transformer med Android 3.0 ser dog i højere grad ud til at blive sommeren hit og en maskine man vil kunne holde du at bruge dag ud og dag ind i 3 år.
  • En Creative mp3-afspiller. Dem er der ikke rigtig noget smart i. De kan kun afspille en lille smule flere typer lydfiler end iPod Touch og de kan ikke gå på nettet eller sættes i en dock. Men de er forholdsvis billige.
  • En Squeezebox. Logitech fandt for mange år siden ud af, at den gode fjernbetjening var nøglen til brugervenlighed. Desværre kan deres løsning ikke afspille video. Den kan dog bruges med en Android-mobil.
  • En WD TV Live Hub. Kan afspille alt (musik og video) i højeste kvalitet. Dum fjernbetjening medfølger, men man kan også bruge sin touch mobil.
  • En Boxee Box. Afspiller video og musik i høj kvalitet. Kan gå på nettet og en halvsmart fjernbetjening medfølger.
  • En multimedie-pc eller en bærbar. Koster mange penge og en del besvær. Men de kan fjernbetjenes via touch mobil, afspiller al musik og film og kan endda optage tv og afspille blu-rays.

Det er altså et broget billede, der dukker op. iPod Touch er bestemt ikke alene om at være en god musikafspiller i 2.000 kroners-klassen.

En nær-anbefaling
Er man lidt påholdende med gyssespredningen, anbefaler jeg nok i højere grad en WD TV Live Hub. Den koster 1.400 kroner, indeholder en NAS og kan fjernbetjenes  af både dumme fjernbetjeninger og smarte mobiler. Og så afspiller den al musik og al video i topkvalitet.

Kan man vente med at købe, kan man holde udkig efter Boxee Box 2.0, Asrocks multimedie-pc’er eller den perfekte tablet/bærbare fra  Asus, HTC eller Lenovo.

Links

Sådan laver man en hjemmebio. En beretning fra en dansk dagligstue december 2010. Handler også en del om lydafspilning i stuen.

Hvordan redder jeg bedst mine cd’er ind i fremtiden?. Spørgsmålet der afstedkom dette svar. Anette overvejede en iPod Touch. Men der er altså andre (alt for mange) rigtig gode muligheder for højkvalitets-musikafspilning i stuen.

Kommentarer til artiklen

[...] Touch er bestemt et fremragende apparat og ganske anbefalelsesværdigt. Men læs lidt på Hvad skal spille musik i min stue 2011-2014?. Der er måske bedre løsninger end iPod [...]

Spørgsmål: hvordan redder jeg bedst mine cd’er ind i fremtiden? « IT-nørdens blog | Tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.10:07

>>Sådan laver man en hjemmebio. En beretning fra en dansk dagligstue
december 2011. <<

Ja det er jo altid godt at være forud for sin tid…

:-)

Torben Hansen | Tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.10:30

Ups! December 2011 fluks rettet til december 2010. Tak.

Steven Snedker | Tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.10:35

Jeg har været der. Fladskærm. HDMI. Onkyo surround forstærker. Xtreamer. 2 gode højtalere. Er på vej til at sælge det hele. Musikken er ikke tilgængelig. Er på vej henimod et eller andet simpelt anlæg jeg kan tilslutte min iphone til. Noget alt i en – hvor musikken bare er tilgængelig. Som i gamle dage. Et anlæg dedikeret musikken. Jeg synes simpelthen ikke, at det smart at fladskærm skal tændes for at jeg kan spille musik. Overvejer også sonos.

Søren Maagaard | Tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.12:41

Jeg forstår din irritation. Måske lidt iPhone-magi kunne redde det hele på falderebet? Med en iPhone-app til Xtreameren kan du gå ind i stuen, tænde for forstærkeren, pille din iPhone op ad lommen og bladre frem til noget musik du vil høre. Og så høre det. iPhone-løse familiemedelemmer må tænde for skærmen og bladre på Xtreameren via den lille, grimme, dumme, gammeldags fjernbetjening.

Musikken ligger på din NAS eller på en USB-nøgle/harddisk, der er forbundet til Xtreameren.

Hvis du skifter dit store anlæg ud med en simpel soundbar med iPhone dock skal du rende frem og tilbage til soundbar’en for at bladre ordenligt i musikken. Ikke sjovt.

Man kan, indrømmet, få trådløse iPhone-docks (både Sonos og Samsung sælger dem til deres anlæg). Men de giver, alt i alt, ikke nogen bastant forbedring.

Vil man pinedød have sin musik på mobilen i stedet for på NAS’en/mediecentret kunne man måske også gøre sin mobils musiksamling tilgængelig for WD TV Live Hub/Xtreamer-agtige apparater via wifi. Og så styre bladringen via mobilens fjernbetjenings-app. Men den slags æder batteri i rasende fart.

Det er også irriterende at bruge iPhone som musikafspiller hvis man samtidig modtager opkald på den. Du skal nøjes med at bruge den som fjernbetjening.

Jeg kender kun tilfredse Squeezebox- og Sonos-ejere. Men jeg tro egentlig bare at du er en lille fjernstyrings-”app” fra noget, der virker i praksis.

Hvis jeg skal komme med en konklusion må det være: musikken (og filmene) skal ligge på mediecentret/NAS’en. Mobilen skal blot bruges som intelligent og brugervenlig fjernbetjening.

Steven Snedker | Tirsdag d. 22 februar, 2011 kl.13:27

Hej.. Hvad med at prøve XBMC’s fantastiske mediecenter til alt muligt audio, video osv. mvh.

Niels Degn | Torsdag d. 24 februar, 2011 kl.23:33

Hvad med en BlueRay-afspiller med netværksevner, f. eks. LG til 777 kr. hos Elgiganten?
Den har USB-stik og burde kunne afspille fra en ekstern HDD eller en stick.
LG’en afspiller MKV-filer og mange lydformater, bl. a. .wav, som er mit foretrukne, nu da GB ikke koster alverden. En CD tager plads for et par kroner.

Carsten Hansen | Søndag d. 27 februar, 2011 kl.22:48

Blu-ray-afspillere til 777 kr. er ok. Deres evner til at afspille lyd- og video-filer halter dog noget.

Samsungs lignende anlæg kan fx. ikke afspille iso’er (dvd’er gemt på harddisk) eller optagelser fra DR HD. Eller visse 1080p ting fra YouTube. Den kan i mange tilfælde heller ikke synkronisere lyd og billede korrekt.

Alle der afspiller med Samsung, Sony, LG, Philips kommer til at bande over den mangelfulde formatunderstøttelse og kvalitet i medieafspilning.

Med WD TV Live Hub forstummer brokken næsten. Den kan afspille næsten alt. Og Boxee/pc’er kan vitterlig afspille alt.

En blu-ray-afspiller til 777 kr. er et fint køb. Men forvent ikke at det er det sidste apparat og den sidste fjernbetjening, der flytter ind i stuen.

Læs mere i Medieafspilning á la Samsung.

Steven Snedker | Tirsdag d. 01 marts, 2011 kl.08:37

[...] Som vi har sagt før er gammeldags fjernbetjeninger dumme og irriterende. Man kan ikke bladre direkte i musik og filmsamlingen og man kan ikke hoppe i en film – [...]

Asus Transformer, et interessant læsebræt « IT-nørdens blog | Fredag d. 01 april, 2011 kl.16:11

Hej, Steven
Jeg kan godt lide dine ‘no nonsense’-artikler.
Apropos iPod, så har jeg sat en AirPort Express Base Station med 802.11n og AirTunes til 700 kr. til mit stereoanlæg, og så kan jeg både streame musikken fra – og styre den ved hjælp af – min iPod, uden ledninger. Keine Hexerei, nur Behändichkeit.

Steen Rydahl. | Onsdag d. 20 april, 2011 kl.13:21

[...] Mythtv-fjernbetjeningsprogrammer til Android. Man kan nu også bare nøjes med en browser, hvis alt, man vil bede den om, er at optage. Men de smarte mobiler er de bedste fjernbetjeninger. [...]

Den klogeste måde at optage tv på « IT-nørdens blog | Tirsdag d. 26 april, 2011 kl.15:43

[...] Creative Ziio. Dårlig som tablet-pc, god som  musikapparat i stuen. [...]

Spørgsmål: mp3-afspiller til lydbøger « IT-nørdens blog | Torsdag d. 19 maj, 2011 kl.08:10

[...] Så til stuebrug anbefaler jeg for tiden den uendeligt mere komplicerede og dyre løsning med en WD TV Live Hub og en Android-mobil/tablet som fjernbetjening. [...]

Spørgsmål: mobil eller mp3-afspiller? « IT-nørdens blog | Lørdag d. 21 maj, 2011 kl.08:50